Donald Trump: ‘Ik zal beginnen met kijken naar’ Pardon Edward Snowden

De Amerikaanse president zei tijdens een persconferentie dat hij zou overwegen om Edward Snowden toe te staan terug te keren uit zijn 7-jarige ‘ballingschap’ in Rusland.

Edward Snowden kan wellicht terugkeren naar de Verenigde Staten als Donald Trump ervoor kiest de klokkenluider een presidentieel pardon te verlenen.

Volgens een 15 Augustus rapport van Reuters, zei Trump dat hij “ging beginnen te kijken naar” een mogelijk pardon voor de klokkenluider, die in Rusland in asiel heeft geleefd sinds hij de VS verliet in 2013. De commentaren kwamen kort nadat Troef vertelde The Post “veel mensen” denken dat Snowden “niet eerlijk wordt behandeld”.

In een Twitter reactie op Trump’s opmerkingen, zei Snowden:

“De laatste keer dat we een Witte Huis hoorden die een pardon overwoog was in 2016, toen dezelfde procureur-generaal die me ooit beschuldigde, toegaf dat, per saldo, mijn werk in het blootstellen van het ongrondwettelijke systeem van de NSA van massabewaking ‘een openbare dienst’ was geweest.”

Volgens Sectie 2 van de Amerikaanse grondwet, heeft een zittende president de bevoegdheid om gratie te verlenen “voor overtredingen tegen de Verenigde Staten.” Snowden wordt nog steeds aangeklaagd voor het schenden van de Spionagewet van 1917 en diefstal van overheidseigendommen.

Als de Amerikaanse president zich op deze bevoegdheid beroept, zou de voormalige aannemer van het National Security Agency de 26e persoon Trump gratie verlenen sinds hij in januari 2017 aan de macht is gekomen.

Snowden nog steeds uitgesproken over crypto

Vanuit zijn ballingschap in Rusland heeft Snowden vaak zijn mening over Bitcoin Lifestyle (BTC) geuit, waarbij hij zelfs zijn bezorgdheid over de blokketen als “verwoestend publiek” uitsprak.

De servers die Snowden in 2013 gebruikte om duizenden documenten naar journalisten te lekken, werden naar verluidt betaald voor het gebruik van Bitcoin. Bovendien zei de klokkenluider dat hij “zin had om Bitcoin te kopen” tijdens de neergang van maart, toen de prijs van de munt daalde tot $3.782.

In 2019 had Snowden laten doorschemeren dat hij zich misschien tot crypto zou wenden om de poging van de Amerikaanse regering te omzeilen om zijn toegang tot de winst uit de publicatie van zijn boek, Permanent Record, te beperken. Op 7 augustus besliste een Amerikaanse magistraat rechter om sancties op te leggen aan de klokkenluider over zijn boekverkoop, waarbij hij verklaarde dat hij “ondubbelzinnig te kwader trouw had gehandeld”.

About