Spaans openbaar ministerie onderzoekt vermeend Bitcoin-piramidespel: $ 1 miljard aan investeerdersfondsen naar verluidt vermist

Het Spaanse openbaar ministerie zegt dat het Arbistar onderzoekt omdat het naar verluidt een bitcoin trading scam heeft uitgevoerd, met voorlopige bevindingen die suggereren dat $ 1 miljard aan investeerdersfondsen niet verantwoord kunnen worden. Het verdwijnen van beleggersfondsen heeft gevolgen voor 32.000 gezinnen die geen toegang hebben tot hun spaargeld dat is belegd bij Arbistar, een handelsplatform voor bitcoins.

Problemen voor Arbistar-investeerders begonnen nadat het bitcoin-handelsplatform abrupt de rekeningen van investeerders bevroor voordat het in september stopte

Destijds beweerden leidinggevenden bij Arbistar dat een fout in een van zijn crypto-handelsbots ervoor zorgde dat het bitcoin-handelsplatform meer winst betaalde dan eigenlijk verschuldigd was. In een verklaring kort na het bevriezen van beleggersrekeningen, zei Arbistar dat de fout, die bijna een jaar lang onopgemerkt bleef, het handelsplatform in een financieel gat had achtergelaten.

Volgens berichten in de Spaanse media heeft de politie in Tenerife, waar Aribistar zijn belastingkantoor heeft, “al een onderzoek naar het bedrijf geopend”. De politie wil ook ‘de bestemming van de (ontbrekende) gelden weten’.

Ondertussen houden sommige van de investeerders die getroffen zijn door Arbistar’s bevriezing van rekeningen vol dat het bitcoin-handelsplatform een ​​piramide-zwendel is. Desalniettemin betwist de directeur en eigenaar van Arbistar, Santiago Fuentes deze karakterisering, aangezien hij de blokkade van beleggersrekeningen verdedigt:

Het is gewoon een computerfout die we moeten regelen, liquideren en doorgaan met onze zaken

Fuentes, die de bijnaam “Spaanse Madoff” kreeg na zijn vervolging en daaropvolgende vrijspraak in een andere zwendelzaak, is het ermee eens dat ongeveer 32.000 gezinnen zijn getroffen. Interessant is dat Fuentes bevestigt dat hij om “veiligheidsredenen” ondergedoken is op een geheime locatie op Tenerife. Hij ontkent echter de beschuldigingen dat hij is verdwenen.

Aan de andere kant, wanneer hem wordt gevraagd naar het werkelijke aantal bitcoins dat niet kan worden verantwoord, ontkent de directeur van Arbistar opnieuw dat voor bijna $ 1 miljard aan munten ontbreekt. In plaats daarvan beweert hij dat de werkelijke waarde “nog geen tiende bereikt van wat wordt gespeculeerd door sommigen van de getroffenen.” Volgens Fuentes kan het werkelijke aantal bitcoins dat niet kan worden verantwoord “rond de 10.000 bitcoins liggen”, wat zich volgens hem vertaalt naar bijna $ 103 miljoen.

About